Brood bakken met zuurdesem doe ik dus al jaren maar met wisselend succes! om Zuurdesem is een levend goedje dat onder invloed van kou en warmte zich anders gedraagd en ik moet zeggen, een goed recept om een moederdeeg te maken had ik niet. Het Hermanbrood ging een keer goed maar voor de rest bleef het moederdeeg niet lang in leven...
Dus na vele jaren zelf een moederdeeg gemaakt te hebben ( zoals gezegd met weinig succes) heb ik nu alle ingredienten in huis om te slagen!
Ten eerste heb ik het geweldige boek Herbatheek van Stef Mintiens aangeschaft. Daar staat HET recept in om een moederdeeg te maken. Omdat Stef wat brood betreft in het GROOT denkt en dagelijks vele monden vult, maakt hij een moeder deeg voor 15 broden, dus ik heb het recept gewoon door 3 gedeeld. Passend voor het ene brood dat ik per week ga bakken.
Eerst maak je een starter van rozijnen, water en wat honing. Ik gebruikte dadels omdat ik geen rozijnen in huis heb.Als je een starter maakt, gaat je moederdeeg ook veel beter werken.
Na een aantal dagen warm gestaan te hebben, kwamen de dadels boven drijven en je zag dat het gisten begonnen wa,s door de belletjes die loslieten. Echt heel leuk om te zien!!Na 5 dagen was het goed en heb ik de instructies gevolgd en het gezeefde sap in een schone weckpot gedaan en aangevuld met speltmeel en wat water. Het geheel geroerd en vanmorgen ( na een dag) was het moederdeegal wat gerezen en rook het fris zuur.
Dan nog deze week elke dag meel en water toevoegen en roeren en dan kan dit weekend het feest beginnen! Dit moederdeeg kan ik vervolgens ookk gebruiken voor pizza, pita en wat ik ook wil maken. Ideaal!!
We zijn bij dag drie aangekomen en elke morgen is het een vaste routine, vers water en eten voor Nero, kopje koffie voor mezelf en ook Stef krijgt voedsel. Ja , ik mijn moederdeeg heeft een naam en heet Stef, naar de schrijver van het boek. Omdat mijn deeg een naam heeft en leeft moet ik het elke dag verzorgen. WIL ik het elke dag verzorgen en voeden als een onderdeeg van ons gezin.
Op dag vier en vijf herhaalt zich het voed proces weer, wat en speltmeel erbij, roeren en afsluiten.
Het deeg is luchtig, het is niet uitgedroogd en heeft een elastische structuur... ik geloof dat het me eindelijk gaat lukken :)
Op naar dag 6!
Ik heb inmiddels een molen om het biologische spelt in te malen en een broodbakmachine dat en programma heeft om spelt zuurdesem te bakken.
Ik ben er dus helemaal klaar voor!
Voor de exacte recept kun je terecht in het boek van Herbatheek :)
Ik houd jullie op de hoogte!
Caroline
Geen opmerkingen:
Een reactie posten